[O2] 1,9TDi BXE, QG1 i olej z normą VW505.01 - błąd serwisu?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • precho
    Classic
    • 2010
    • 21

Zamieszczone przez bobas
    no i znowu nie ma zdjęć ?
    Nie bylo, co fotografowac, za nie dlugo obejrzysz zdjecia z nowym updejtem :diabelski_usmiech
  • szczepcio
    Rider
    • 2009
    • 318

Cześć!

Ma taki problem.... Mam O2FL z silnikiem 1,9TDi BXE ze zmiennym okresem międzyprzeglądowym QG1. Po zakupieniu samochodu i przejechaniu 1600 km pojechałem na pierwszą wymianę oleju (według zaleceń). Powinien mi zostać wlany olej spełniający normę VW507.00 (Castrol SLX 5w30 longlife cośtam cośtam). Aktualnie mam przejechane około 20 kkm. Jednak przypadkiem podczas oglądania silniczka natknąłem się na etykietkę, na której napisane jest że wlany został olej spełniający normę VW505.01. Zaniepokojony faktem sprawdziłem fakturę i.... k**wa został wlany olej VW505.01 zamiast VW507.00!!! Ostatnio musiałem dolać troszkę oleju i w serwisie powiedziano mi że mam wlać właśnie olej Castrol SLX 5w30 long life cośtam cośtam VW507.00. Więc taki dolałem... wychodzi z tego że w silniku mam 2 różne oleje... shit...

Pytanie moje takie.... co mam zrobić z tym faktem? czy jechać do serwisu i rozpierduche zrobić, czy olać sprawę i wymienić olej według zaleceń komputera? Jak taka sytuacja będzie miała się do żywotności silnika (i wogóle jego docierania się - przecież to nowe auto)?

Powiedzcie, czy moje obawy są uzasadnione i mam rację że się martwię? bo puki co to na autko chucham i obchodzę się z nim chyba lepiej niż ze swoją lubą a tu nagle takie coś....

Bardzo proszę o podpowiedzi, odpowiedzi i wogóle porady co z tym zrobić teraz...

Z góry dziękuję
    Marcin
    restauracja Zajazd Ostoja --> www.zajazdostoja.pl
    wesela, przyjęcia, bankiety, prezentacje... miejsce gdzie gotowanie staje się pasją....

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8030
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

szczepcio, tu nie ma co gdybać, wymień olej najlepiej dla świętego spokoju. Bo nikt na 100% nie zagwarantuje Ci w tej chwili jaki jest wlany.

[ Dodano: Nie 25 Kwi, 10 18:30 ]
      a rozpierduchę zawsze możesz zrobić na pewno nie zaszkodzi ale pewnie i nie pomorze
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• SR1
        Classic
        • 2010
        • 4

A tak z ciekawości ile oleju (podczas wymiany) jest wyszczególnione na fakturze?

Komentarz

• szczepcio
          Rider
          • 2009
          • 318

SR1, wyszczególnione jest 4,5 litra tego oleju po chyba 45 złotych za litra. Oj, ale bardzo mi się nie spodobała ta sytuacja... :/
          wesela, przyjęcia, bankiety, prezentacje... miejsce gdzie gotowanie staje się pasją....

Komentarz

• Lashlo
            L&K
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1455

Raczej blad serwisu. Wal do nich,przedstaw fakture,ze sie walneli i zadaj wymiany oleju na norme 504/507 w Twojej obecnosci

Komentarz

• ciuk15
              Rider
              • 2009
              • 406

Nie wiem jak u was ale u mnie podczas wymiany oleju i filtra zalałem tylko 4 l i mam ponad polowe miarki i nie wiem dlaczego oni wpisują 4,5 l nie sadze żeby wlewali aż do pełna. szczepcio, dla ciebie bym proponował następnym razem na wymianę pojechać ze swoim olejem a nie korzystać z oleju ASO na 100% będzie ciebie to taniej kosztować.

pozdrawiam
              1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
              2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
              3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
              4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)

Komentarz

• Deo
                RS
                • 2009
                • 1729
                • Volkswagen
                • CRMB 2.0 TDI 150 KM

szczepcio, w którym ASO Ci takie kuku zrobili ??
                Pozdrawiam,
                Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8030
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez szczepcio
                  SR1, wyszczególnione jest 4,5 litra tego oleju po chyba 45 złotych za litra. Oj, ale bardzo mi się nie spodobała ta sytuacja... :/
                  Do 1.9TDI BXE podczas wymiany wchodzi 4 do 4.2l do stanu max. Najlepiej kup samemu olej 5L lub 4+1L i jedź z nim na wymianę. To co Ci zostanie, będziesz miał na dolewki.
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• loru
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4286
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

szczepcio,
                    Sprawdź ile komp pokazuje jeszcze do przeglądu, jak mało to bym zaczekał a jak dużo to jedź i wymień będziesz spokojniejszy, notabene nie powinno się nic stać motorkowi.
                    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• szczepcio
                      Rider
                      • 2009
                      • 318

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Dzisiaj w drodze do krk zahaczę o serwis, przedstawię fakturę i zobaczymy co mi powiedzą. Przegląd jest wskazywany że będzie za 4,5kkm więc w sumie już niedługo, jednak tak czy siak byłby za jakieś 2-3 miesiące.... ale będzie w takim razie za max tydzień. I rzeczywiście, pojadę ze swoim olejem teraz - będę spokojniejszy... bo w tej sytuacji już chyba w nic serwisowi nie uwierzę...
                      Jeszcze raz dziękuje wszystkim za odpowiedzi

P.S. jeśli chodzi o ASO to gdzieś na forum słyszałem żeby w różnych wątkach nie obsmarowywać poszczególnych serwisów dlatego nie napiszę konkretnie tutaj... ale patrząc na mapę jaki serwis jest najbliżej od miejscowości Bobowa w której mieszkam łatwo się domyślić :P

Komentarz

Pracuję...